Постинг
25.05.2011 22:34 -
Лазаня Болонезе
Автор: mayagospodinova
Категория: Рецепти
Прочетен: 1504 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 27.05.2011 20:56
Прочетен: 1504 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 27.05.2011 20:56
Продукти:
1 пк. кори за лазаня - 500гр
Продукти за доматения сос:
700 гр. домати
2 глави лук
4-5 стръка прясна целина
2-3 моркова
магданоз
босилек
малко риган
сол на вкус
300-400 гр. кайма
сладка царевица
кашкавал или по възможност пармиджано
За сос „Бешамел”:
1/2 л. мляко
1 пакетче масло
1-2 суп.л. брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Доматения сос се приготвя като нарязваме всички зеленчуци на едро, слагаме ги да се варят, докато морковите и доматите омекнат. Когато всичко е готово към доматения сос се прибавя каймата като се размачква с вилица докато не стане на трохи и се оставя за 5-10 мин. да къкри.
Сос Бешамел се приготвя като се разтопи маслото, отделя се от огъня и към него се прибавя брашното като се бърка непрекъснато. Прибавя се по малко от млякото като се внимава да не стане на гранули. Оставя се да заври на умерен
огън. Не трябва да е гъсто защото, когато изстине ще стане на каша.
Използвам готови кори според упътването на опаковката.
Нарежда се един ред кори на дъното на правоъгълна тавичка, като се заливат с бешамел, после се залива и с малко от соса с доматите и каймата и се поръсва с кашкавал или пармиджано и така докато не свърши плънката . На последната кора се залива със доматен сос и поръсва с кашкавал.
Пече се на умерена фурна, докато придобие златист цвят.
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 20
Архив